Prin celulită se înțelege aspectul neregulat al pielii, asemuit cu coajă de portocală. Aceast aspect al pielii provine din neregularitățile care apar în stratul profund, de rezistență. Celulele de grăsime sunt foarte mici, deci nu se văd cu ochiul liber și nici nu pot fi „sparte” prin metode cosmetice. În trecut se considera că celulita afectează doar femeile, însă în ultimii ani, din cauza modului de viață greșit, celulita apare și la bărbați, copii, adolescenți.
Alimente care induc celulita:
- soia– efect estrogenic, în general se găsește în forme ultra-procesate;
- zahăr și cereale– induc inflamație și creșterea insulinei;
- lapte– în special laptele de vacă și lactatele nefermentate;
- arahide, susan, uleiuri, semințe de floarea soarelui– grăsimi de tip omega 6 în exces în dietă, cu efect inflamator;
- prăjeli, carne arsă– au efect inflamator și de creștere al radicalilor liberi;
- mezeluri– din cauza aditivilor chimici și a excesului de sare;
Alimente care combat celulita:
- supă de vită și piftia (pentru conținutul de colagen), glucosamina și condroitina, MSM- pentru material de construcție al straturilor de rezistență și elasticitate ale pielii;
- peștele oceanic (bogat în omega 3);
- alimente bogate în vitamina C, vitamina E, magneziu și zinc;
- alimente alkaline;
- semințe de în (și ulei de semințe de în bogat în lignani), ciuperci, țelină, rucola- pentru efectul antiesrogenic;
- turmeric, ginkgo biloba, rodiola;
- ananas și enzime digestive (în special enzimele proteolitice), pentru reducerea inflamației, subțierea sângelui și refacerea zonelor degradate din țesutul conjunctiv;
- lecitina, pentru emulsionarea grăsimilor și reconstrucția pereților celulari. Gălbenușul de ou este cea mai bună sursă naturală.